В 60 търговски обекта изцяло е липсвало фискално устройство                                                  

...
В 60 търговски обекта изцяло е липсвало фискално устройство                                                  
Коментари Харесай

В 4100 проверки по Черноморието НАП написа 1000 акта и иззе 149 хил. лв.

В 60 търговски обекта напълно е липсвало фискално устройство                                                     

За по-малко от два месеца – от края на юли доникъде на септември, в границите на контролната акция на Национална агенция за приходите по Черноморието, фискалните инспектори са ревизирали близо 4100 търговски обекта – най-вече заведения за хранене, нощни заведения, питейни заведения, атракциони, магазини за хранителни артикули и други Служителите на приходната организация са съставили над 1000 акта за нарушавания, като най-честите са за неиздаване на фискален бон и разминаване сред сумите, маркирани на касовия уред, и наличностите в касата. В 60 от тестваните търговски обекти е липсвало фискално устройство.

В рамките на инспекциите, фискалните инспектори са приложили способа „ скришен клиент “, осъществявали са секрети и очевидни наблюдения, при които за избран интервал от време са проследявали продажбите и са сравнявали резултатите с предишни интервали. Служителите на Национална агенция за приходите са проверявали също и дали сезонните служащи имат контракти, регистрирани в Национална агенция за приходите, както и дали работодателите им ги обезпечават на действителното им заплащане.

В множеството от контролните дейности са се присъединили и обществени реализатори, както и екипи от други институции: Агенция „ Митници “, Министерство на вътрешните работи, Министерството на туризма, БАБХ, РЗИ, Комисията за отбрана на потребителите, БИМ и ИА „ Автомобилна администрация “.

Съвместните екипи от фискални инспектори и обществени реализатори са посетили над 430 търговски обекта с просрочени отговорности към бюджета. С цел цялостно или отчасти погасяване на задълженията, са конфискувани сумите, налични в касите на длъжниците, на обща стойност над 149 хиляди лева Предприети са и спомагателни дейности и ограничения за застраховане и събиране на отговорностите на тестваните лица, като вследствие на това в бюджета са постъпи суми в размер на над 1 млн. лева

Много от притежателите на търговски обекти, които са били глобени за неиздаване на касови бележки или за разлики в касовите наличия, са предпочели да не апелират наложените актове, а да ги заплатят в 14-дневен период. По този метод те са се възползвали от законовата опция да внесат с 20% по-малко от цената на наложена глоба.

В случай че консуматор не получи фискален бон при заплащането на стока или услуга, има право да задържи заплащането към търговеца до приемането на касова записка. Промяната в Закона за Данък добавена стойност (в мощ от 1 януари 2024 г.) цели усилване противодействието на укриването на доходи и на нелоялната конкуренция, както и гарантирането на потребителските права.

Гражданите могат да реализират надзор върху отчитането на приходите и като употребяват мобилното приложение на приходната организация – NRA Mobile, което сканира QR кода върху бележката. То може да се изтегли през за телефони с операционна система iOS или през. Сигнали за неиздаване на касови бележки, подправени платежни документи или с изчезнали реквизити, както и за други данъчни и осигурителни нарушавания, могат да се подават на телефона на Информационния център: 0700 18 700 или по е-поща на адрес:. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР